#pratipetak #followfriday Preterah li ja opet? A obećala :)

Nakon onog što sam videla da se nekim našim dragim blogerima desilo (mislim na kradju tekstova), još draži mi posta ovaj moj #pratipetak. I zato dogod budem mogla ja ću ga pisati. Kratko,  dugačko, nema veze, ali mi se moramo znati medju sobom. O uživanju pri čitanju nemam šta reći. Ma imam, kako nemam :namig: Učim, uživam, smejem se, plačem, pitam se, saosećam i sve to zajedno sa svima Vama.

Veliko izvinjenje na samom  početku svim mojim čitaocima, a pogotovo tatjanadanilo jer sam Vas zaboravila prošle nedelje uputiti  na njen  izuzetan članak. Teorija iz prakse II deo Oni koji su čitali znaju o čemu se radi a za one druge verovatno malobrojne koji nisu stigli pročitati evo jednog CITATA: ……Ali suština mog pitanja, još jednom, dali se prave Marketing Ideje takodje tako mogu dobro širiti kao bubreg-priča? Šta se dobro memoriše?Hmm, … to što ostane mora biti impresivno, lako za razumevanje i da utiče na misli i dela.Divno! A koji je i kakav je put do te spoznaje?Evo šest principa iz moje (nove) omiljene knjige……..

Želite li nekoga citirati, navesti, uputiti nas na njega,  zna se kako se to radi – Bonton na mrežimima_popovic CITAT: …….Danas stvarno ne možete računati na to da se možda neće primetiti da ste nekoga kopirali. Ništa se ne može sakriti jer na Mreži može da se pronađe sve, i jednom kad vas ukebaju gubite svoj kredibilitet. Citati iz knjiga, delovi pesama, prevođenje članaka sa stranih jezika itd. bez navođenja izvora… Ništa od toga ne prolazi……

itdogadjaji Ukratko o seminaru i internet oglašavanju koji je organizovao ABC Srbija Šta media planeri treba da znaju o internet oglašavanju? CITAT: ……Ovaj seminar je bio prvenstveno namenjen potencijalnim oglašivačima i agencijama koje su zainteresovane za internet, tako da su predavači svoju priču prilagodili ciljnoj publici. Tri predavača iz agencija koje se bave internet oglašavanjem, zanimljivi primeri iz prakse i priča o internetu koja se širi van kruga “geekova“ su najjači utisci sa jučerašnjeg seminara…..

varagic Različita tržišta, različiti i uslovi poslovanja i promocija,  kako sam profesor kaže.  Poredjenje razvoja trzista e-oglasavanja u Srbiji i Hrvatskoj CITAT: …..Iako je početak ozbiljnijeg razvoja online oglašavanja u Srbiji i Hrvatskoj sličan – Httpool je u Hrvatskoj počeo za ozbiljnijim poslom 2-3 godine ranije nego u Srbiji (delom i zbog mene, jer smo u periodu od godinu dana neuspešno pregovarali da preuzmem taj posao za njih u Srbiji), kao što se može videti u pomenutom članku – većina ostalih bitnih parametara za razvoj tržišta je bila i ostala različita…….

Mooshema Par dobrih saveta  Koliko je naslov važan CITAT: ……On ne mora odmah da bude odličan, čak ne morate odmah da budete 100% zadovoljni. Ali, naslov mora odmah da kaže o čemu je reč u tekstu. Kasnije, kada tekst završite, nakon što ste se nekoliko puta pogubili i vraćali na temu bacajući pogled na svoj naslov, možete ga menjati po sledećim principima…….

Koliko kopirajting vredi Kako dobro i efikasno komunicirati sa klijentom putem kataloga, flajera, e-maila, kampanja, web sajta? CITAT: …….Istina je da sve što je napisano može da zvuči odlično, ali može i da ispadne jako loše: a zahteva isto vremena……Profesionalni kopirajter će napisati onakav materijal koji će dobro, brzo i efektno komunicirati sa klijentom. Bez obzira da li je to katalog, flajer, e-mail kampanja, sadržaj veb-sajta ili saopštenje za javnost, ono što je napisano  o kompaniji – govori o kompaniji. Sve o njoj. Mnoge male stvari su postale velike zahvaljujući rečima i utisku koje su reči ostavile. Koliko to vredi?

Miss_Cybernaut Da li digitalna revolucija pomaže ili odmaže novinarstvu?  Novinari vs PR vas blogeri CITAT: ……Friško istraživanje Burson-Marsteller u 27 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Afrike pokazalo je da ne postoji koncenzus oko toga da li digitalna revolucija pomaže ili odmaže novinarstvu.
U prilog  ambivalentnom odnosu navodi se da, iako je revolucija omogućila povećan pristup informacijama, blogovi i građansko novinarstvo doveli su do deprofesioalizacije medija.  Povećana konkurencija takođe je ozbiljan razlog za brigu među novinarima…..

Predrag Ma šta da kažem zanimljivo i korisno kao i uvek.  :good: Šta je zaista vaš biznis? CITAT: …..A ako već pravite sjajne kolače, da li ste sigurni da ste uopšte poslastičarnica? :D Čak i ako za svoj kolač osvojite nagradu koja je u prehrambenoj industriji ekvivalent Oskaru…? Ako ste poznati po sjajnim kolačima i njihovom fantastičnom pakovanju, a vaša prodaja ima sezonski karakter… koji ima pikove baš oko praznika… da niste možda gift shop…? ;) Ako (ipak) jeste gift shop, onda morate insistirati na raznovrsnosti, jer kupci neće hteti godinama da nose iste poklone kad idu u goste. Ma koliko ti pokloni bili ukusni. I lepo pakovanje kolača više nije „estetski dodatak“ u vašem poslu, već suština tog posla. A onda su vam i kanali marketinške komunikacije malo drugačiji… :)……

l_l Novi blog post koji smo čekali, sećate se????? Kako ubaciti kod u Blogger post bez muke CITAT: ……..Jedan od načina da veoma lako i pravilno formatirate svoj kod i spremite ga za post tako da se svi karakteri pravilno prikažu, a da istovremeno istaknete tekst koda u odnosu na običan tekst je da iskoristite onlajn formater na ovoj adresi. Možete izabrati veličinu taba i da li želite da uključite stylesheet. Kliknite na dugme „format text“ i vaš kod je spreman. Lako……..

cyberbosanka Ja lično slabo koristim FB i to mi je velika greška, ali niti sam se do sada „pozabavila pravim načinom korišćenja“ , upotrebe,  niti ….. ma i vremena treba, priznajem. Kako iskoristiti Facebook za promociju proizvoda, usluge, ideje i sl. CITAT: …….Posebno volim otići na 100% Pure New Zealand i pogledati kako se Fan stranica može pametno iskoristiti u svrhu promocije turizma. Samo malo mašte i sve je tu. Potrebno sredstava – nula. Facebook je po meni idealan za pozorišta, muzeje, galerije. Ali ne ako se koriste tako što će se samo staviti obavijest o nekom događaju. Ja bih voljela da pratim na Facebook-u rad na nekoj postavci ili na razvoju predstave. Voljela bih da malo zavirim iza toga kako sve nastaje (radoznala po prirodi). Pa da onda odem i na završnu manifestaciju…..

MojPosao_net twitnula danas: Problemi u korporacijama, ja pročitala, a Vi? –  Od stručnjaka ni ‘S’ CITAT: …….Osim mehanizma pretraživanja, važno je što efikasnije iskoristiti informacije koje u različitim repozitorijima postoje unutar kompanije. Njihovi se nedostaci mogu popuniti tijekom vremena, prikupljanjem informacija koje nedostaju, i to preko ciljanih upitnika ili praćenjem zaposlenika tijekom njihovog uobičajenog rada.

Tweet netokracija : [OMFG] Bihac.net besraman je plagijat tportal!  CITAT: …..Plagijata je bilo otkad ima bilo kakvih zaista kreativnih radova,pa tako ih ima i na Internetu. Važno je biti ih svjestan te prijaviti krađu i spriječiti kradljivce u njihovom naumu. S obzirom da ne poštuju tuđi rad, najčešće se izvlačeći na inspiraciju te plagiranje kao način “provokacije” u marketingu, nema smisla prešućivati njihove plagijate. Krađa je krađa, bila ona u novcu, elektronici ili pak pikselima i kodu…..

pajicbojan Prevara, istina  ili žrtva roditeljskih neispunjenih ambicija?  Decije politikanstvo (Rastko Pecesta) CITAT: …..Наиме за разлику од остале деце која се играју по игралиштима, дечко се вероватно по налогу породице бацио у политичке воде. Шта помислити о дечку иза којег је књига Барака Обаме и Америчка застава у соби? На почетку морам да признам да је Растко изузетно интелигентан за своје године, што се види из његових постова на форумима и на његовом блогу. Прилично је дискутабилно да ли он сам пише све то, или је само нечија фигура која служи за добијање медијске пажње……

personalmag Ja zaista ne mogu verovati  da i ovakvi ljudi postoje….. Subotičanin uhapšen zbog Internet prevare CITAT: ……Osumnjičeni Bojović je 16. 03. 2010. godine kod hosting provajdera „Nordnet“ iz Subotice, registrovao internet domen na adresi http://www.sbojovic.org/ na kome je postavio internet prezentaciju pod nazivom „APEL ZA POMOĆ STRAHINJI BOJOVIĆU“, na kojoj je sa umišljajem sebe lažno prikazao kao oca teško obolelog osamnaestomesečnog dečaka po imenu Strahinja Bojović kome je neophodna hitna medicinska pomoć…..

Mahlat Narkomanija – veoma edukativan tekst o bolesti, jer to zaista jeste bolest  – Because every baby deserves a sober start! CITAT: Narkomanije je bolest i to stečena bolest. I nekako uvek čitamo o tome da je narkomanija opasnost po društvo a vrlo retko da je narkomanija opasnost po pojedinca. Nekako stičem utisak da nema te društvene opasnosti ne bi nas ni interesovali pojedinačni problemi, kod nas se narkomani tretiraju više kao besni i ludi nego kao bolesni. U vezi toga je i ono nedefinisano da uživanje nije kažnjivo, možete da radite sa sobom šta hoćete a da posedovanje jeste jer posedovanje može voditi ka distribuciji drugim licima. Kako nešto da koristite ako ne posedujete zakone ne ume da objasni……..

„Mej mama! MEJ!“ Obavezno pročitati. Potresna životna priča velikog borca  Marissai CITAT: …..Ja samo mogu da joj dam svo svoje srce, ali da se ne lažemo, ne mogu da prekinem brutalnost koja nas prati svakog dana.
Razmišljam šta je moje dete videlo u meni. Ne čujem više ni njihovu viku i buku, već će mi se dovoljno brzo približiti i uvući me kad im dnevna soba postane premala, samo čujem paniku u svojoj glavi i molim se da ta gusta i teška tišina u našoj sobi postane još gušća i sakrije nas od njih bar još koji minut…a u glavi mi zvoni: mej mama mej…

Život, sudbina, da moralo je baš tako da bude ……Charolija novi blog post – Odluke i planovi, hm…šta je to? CITAT: …..Puna sudopera šolja za kafu. Strašno, jede li ovaj čovek nešto ili samo kafu pije? Možda su to bile šolje od nekih predhodnih jutara, kafa koje je donosio nekim drugim devojkama, koje se nisu sažalile na samog muškarca, pa da te iste šolje i operu? :) Ma lupetam, boli me dupe i za šolje i ostale zajebancije……

Nakon toga i novi blog post. Ovo je strašno nešto što vidim da se izgleda i mnogo češće dešava nego sam mislila. Ma ljudiiiiiim ne kradite, em što nije lepo, em vala biće svašta……  – Opljačkana sam!!! CITAT: ……Ne znam kako da se zaštitimo, sem da kao Mahlat na početnim stranama svojih blogova i sajtova napišemo upozorenja i pretnje tipa “Uđeš i zaplivaš leđno…”. Ako niste, pročitajte to. I još nešto društvene mreže su odličan izvor lopovima svih tipova. Pročitajte i ovo i čuvajte se….

janavi Za sve koji uživaju u   Oldtajmeri CITAT: ……Prošetam se malo čekajući društvo. Baš je dosta ljudi pristutno, u odnosu na pre tri godine kad sam bila, bar je dvaput više automobila. Srećemo nekoliko profesora i upućujemo se ka sali sa predavanjima. Krcato je i zagušljivo, pa posle najave, i otvaranja od strane italijanskih gostiju iz kompanije Alfa Romeo (tema skupa je 100 godina postojanja Alfa Romea) izlazimo da natenane slikamo vozila, jer se napolju gužva smanjila………..

Dzangrizalo Konačno ponovo  džangrizao. Kažem ovo konačno jer zaista uživam čitati njegove tekstove. Sad nije mi drago baš što je ovako ispalo i ko zna kako će još,  ali mi je drago zbog novog blog unosa 🙂 Prozor CITAT: …..Таман се упалило жуто, ја полако крећем, ето га. Лик, 50-ак година, залеће се на пешачки. И даље возим, полако, чекам да пређе. Кад је мајстор био на пола пешачког прелаза, а ја на 2 метра од њега, он ти, пријатељу стаде к’о укопан и поче да виче. Маше рукама према мени к’о да га ујео рој пчела. Једва разазнајем шта…, виче да станем, пита куд сам навр’о, да ‘оћу га згазим… Искуствено, игноришем будалу. Махнем му руком да пређе…..

kremasica Koliko kozmetika može pomoći i na koje načine sve  sem u estetici  Kozmetika i šminka u forenzici CITAT: ……Pošto se zanimam šminkom i kozmetikom, nije mi bilo teško da pronađem ljude koji imaju slične teme za razmišljanje, ali iz potpuno drugačijih pobuda. Jedni od takvih ljudi su i forenzičari. Ko bi reko!? Možda volite da gledate CSI, Bones, Numbers i ceo onaj Crime & Ivestigation program, Fox Crime i slično. Ha! Volim i ja! E, onda će vam se sigurno dopasti ovaj članak. On bi trebalo da vam da neku ideju o tome kako istražitelji koriste kremaške fazone da bi došli do željenih informacija…….

UradiSama Šta uraditi sa dečijim patikama da dobiju novi sjaj i izgled?  Novi izgled starih patika CITAT: ……..Na blogu Young and relentless, naišla sam na dilemu jedne mame oko ‘brendiranih’ dečijih patika koje, osim što imaju ime, malo čime drugim imaju da opravdaju svoju visoku cenu. Iz tog razloga, ova vešta mama, ukrasila je detetu zelene patikice perlicama, zamenila obične pertle satenskim i rezultat je sledeći:…………

UrediKutak Zar Vaše dete ne bi volelo biti u ovakvoj sobi? Uredite tematski sobu CITAT: …..Dečije želje trebaju biti zapoved, bar kad se radi o tematskom uređenju dečje sobe u kojoj provode vreme u igri ili učenju. Okruženje, u kome se osećaju ispunjeno, zadovoljno i srećno, odraziće se na opšte raspoloženje. Dozvolite mališanima da u prostor svoje sobe unesu elemente koji ih raduju, motivišu i nadahnjuju……

sanjakokica Elektra kaže u komentaru: “ Zene bre, kakve falinke?! Sve smo savrsene!“  i šta bih ja više onda tu „palamudila“ ,   pročitajte znaćete o čemu pričam.  :yes: Rezultat nepažljive igre CITAT: ……No, ja nekako…volim moju Sanju, navikla sam na nju, pa je tako nekako i prihvatam. Jeste greška prirode, surova posledica nepažljive igre…ali šta mogu, ne mogu je prosto odbaciti i tražiti novu. Nju sam dobila (nije da sam je baš tražila…)i sa njom ima da živim dok nam se da. Ljubav je to prava, a prava ljubav granice ne poznaje. Kako ono kažu, nije važno ono što je spolja…važno je ono unutra. No…upravo to je ono što me i brine! Ima li nešto unutra?!!!

aurorans Naslov sve kaže  :heart: Dragom, za dobro jutro

CITAT: …..

I biće proleće. Toplo i nežno, zeleno i veselo proleće.
I sve će biti lepše i bolje kad on bude tu. Kad on bude kod kuće.

Čekam ga da dođe i da mi donese sunce.
I volim ga najviše na svetu celom :*

sopran87 Uputstvo, al nisam sigurna baš koga bi smela pitati šta :whistle: , zabrinu me naš bloger malo. Šalim se samo  :namig: Uputstvo za preživljavanje CITAT: …….Nikada ne pitajte ljude koji idu ka vama, gledaju vas u oči, smeškaju vam se, ili na drugi način pokušavaju da vam stave do znanja da baš njih treba da pitate. To su vampiri. krvopije. Na jedno vaše pitanje sledi 11.231.518 odgovora, pa kad završe sa tim onda će krenuti da sami sebi postavljaju pitanja i odgovaraju na njih, usput propletu priču o njihovom prvom poljupcu i možda vam zatraže maramicu da obrišu suze od plakanja. Ekstremniji primerci će tražiti zagrljaj, broj telefona, krvnu grupu ili kopiju krštenice…..

Tu su  i pesme 🙂 Obećavam kao da je mene pitao, pridružujem se  obećanju.

CITAT: ……Neću se menjati do pedeset pete,
Tada ću da krenem na put oko sveta,
Zajahaću one ptice što ne lete,
A na putu pratiće me svetleća kometa.

dzejndou kaže: “ Počinjemo sa pljuvanjem! :))“   Eurosong XIV : prvo polufinale + još malo Brendže CITAT: ……Sve u svemu, teško je prognozirati kada su sve pesme mahom ujednačenog (ne)kvaliteta. Od sigurnih finalista, izdvojila bih Rusiju, Island i Maltu. Tu su verovatno još i Finska, Slovačka, Grčka, pa i Srbija. Moguće i Moldavija. Ako imate nameru da zaradite novac na kladionici tokom ESC, prijateljski savet: zaobiđite prvo polufinale……..

plagosus Kvalitet domaće produkcije Domaći Underground R&B: Lust – Best of Both Worlds Mixtape CITAT: …….Do pre par godina sam aktivno pratio domaći underground Hip-Hop, gde su se pesme snimane u kućnoj produkciji kretale od onih snimljenih mikrofonom od 200 dinara, do pesama koje su završile na izdatim albumima čiji se kvalitet ne razlikuje od studijskih. Bilo kako bilo, vremenom je cela priča oko snimanja i produkcije u kućnim uslovima toliko uznapredovala da sada već imamo popriličnu količinu izdanja na zavidno visokom niovu……

drveni_advokat Kako i naslov sam kaže –  Šta god da dodam, pokvariću CITAT: …..Vidim, na trotoaru kontejner za đubre. Nad njim nagnuta mlada žena u uflekanoj haljini, koja pamti i bolja vremena. Nešto gleda. Nekome nešto govori. Vidim, iz kontejnera izlazi tamnoputa devojčica  duge kovrdžave kose. Ona liči na Botičelijevog  anđela. Izranja iz đubreta kao mala Venera iz školjke i mutne morske pene koju je izbljuvao grad. Devojčica kaže majci: „Nema…“ Ima li kraće i strašnije reči u našem  jeziku od tog večnog „nema“? Ta reč predugo traje…..

O blogovima i blogovanju mnogo možete saznati na zaista interesantnom blogu i to zaista sve i svašta kao u svakoj dobroj kafani – izjavljuje bloger blogkafana.blogspot.com . Zadnji blog post Dirigovani blogovim opet 🙂 Da li zaista postoji mogućnost i zašto da se blogovi moraju registrovati kao javno glasilo CITAT: …….Dirigovani blogovi su se retko odnosili na to kako politika utiče na život ljudi ili kako su kandidati slični (kao ljudi) glasačima. Imali su vidljivo manje linkova ka spoljnjim izvorima; držali su se vrlo jasno jedne niti (izjava jednog od vlasnika dirigovanog bloga je da mu je rečeno: „Keep your message consistent, keep your message consistent„), ali su se (opet) oglasili i oni „osvešćeni“.  Kaye D. Trammell, profesor Grade Uni Georgia, je čak napisala niz radova na temu političkog sadržaja blogova. Da ne govorim o tome kako je ispalo do koje mere dirigovani blogovi mogu voditi čitaoca u željenom pravcu…

Kod shunjalica.wordpress.com novi blog post – samo da spomenem,  uživam čitati Shunjalicine tekstove. Eto toliko od mene. 🙂  Luckasti mesec CITAT: …..Opijen u svojoj ljubavi odluči da maj nikad neće dođi. Neće mu dozvoliti da ga nađe, neka ostane zauvek izgubljen gde se već tad bude nalazio. Počastiće nas svojim večitim prisustvom u društvu nepresušnih kiša, Nje i vetrova, bogova njenog života. Pratiće je svojim pogledom nekad u igri, nekad u besu, milovaće je sasvim nežno da ne naruše obrise njenog savršenog oblika. Ta suza nikad neće otklizati, zahvaljujući Njemu…….

Na exxxperiment.wordpress.com novi članak zanimljivog naslova Hoću i ja PI Muka je to sigurna sam,  samo davno nisam ja lično…… 🙂  CITAT: ……S obzirom da smo supruga i ja, generacija sedamdesetih i da smo rođeni u SFRJ mi imamo državljanstvo SFRJ (tako piše u izvodu). Stariji sin se rodio u sledećoj novoj i manjoj državi-SRJ tako da on ima državljanstvo SRJ. Mlađi sin se rodio u narednoj novoj državi-SR i CG tako da je on, shodno tome, državljanin Srbije i Crne Gore. Povrh svega izvode nam je izdao organ lokalne samouprave sada nove i znatno manje države Republike Srbije. Kada bi neko, ko nikad nije čuo za SFRJ i Srbiju, a takvih ima mnogo, i pod uslovom da zna srpski jezik (što je malo verovatno), sve ovo pročitao, sigurno bi došao do zaključka da smo supruga i ja teški  kosmopoliti jer  smo rođeni u jednoj državi, starije dete u drugoj državi, mlađe dete u trećoj državi, a da mi svi skupa živimo u četvrtoj državi… Analogno tome zaključio bi, da ko je šta radio, supruga i ja smo samo putovali i pravili decu širom sveta ili da budem prost „jebavali se po belom svetu“. Što i ne zvuči tako loše…….

Pravite li još uvek kuglof. Neki da sigurno, ali mnogo ima i onih, pretpostavljam mladjih (oprostite ako sam pogrešila),  koji ga nisu do sada spremali. Zanimljiv blog kuglof.blog.rs baš na ovu temu koju piše mirakuglof

15 responses to this post.

  1. Hvala na linkvonju i samim tim na besplatnom reklamiranju. Nadam se da ću biti u situaciji da se revanširam 😉

    Одговори

    • Posted by verkic on 15. априла 2010. at 21:36

      Na neki način ovo je već postao moj nedeljni posao.
      S’ velikim zadovoljstvom ga izvršavam i zaista samo ako bi ne daj Bože …… šta se desilo….. ne bih ga napisala. Ako ga ne bi bilo, tada se zapitajte ……. šalim se malo. 🙂
      Zato nema potrebe na zahvaljivanju.

      Одговори

  2. Joj sta sve ovde imaaa 🙂
    Ovaj tvoj pratipetak ko kad udjes u knjizaru pa bi sve da kupis. Odoh da citam.

    I…hvala ❤
    🙂

    Одговори

  3. Veliko hvala, džepna Venero!

    Na linkovanju, na dopadanju, na svemu :))

    Uzvratiću, ne samo zbog tvog #pratipetak, već što mi se i lično tvoj blog dopada..u dobru si me grupu uvrstila, ponosna sam :*

    Одговори

  4. I jos jednom nas odusevljavas svojim postovima. Svaka cast. Ne znam da li sam ovo video kod nekog drugog, da okupi sve blogere na jednom mestu i iznese njihove citate. Vrlo lepo, i hvala sto si me pomenula!
    P.S. Uputstvo za prezivljavanje ne shvatati previse ozbiljno 🙂

    Одговори

    • Posted by verkic on 16. априла 2010. at 01:59

      Nadam se da će to biti nešto po čemu će se Džepna venera prepoznavati.
      Ako je neko do sada ovo radio ili ako počne raditi, naravno biće mi drago, verovatno će i bolje znati…. interesantnije prezentovati svaki blog koji poseti, ali onaj osećaj koji ja imam dok to radim on će zauvek ostati u meni i mom srcu.
      Za uputstvo 🙂 ne sekiraj se, mada ima tu nečega i ne samo nečega, vala dosta toga ima…… 🙂

      Одговори

  5. Još čitam i samo klikćem dalje na linkove..biće ovo dug vikend 🙂

    Одговори

  6. Verkić, kako se kaže hvala, a da ne zvuči kao fraza?!?! 🙂
    Dodelih ti već oskara u svom novom postu, tako da obustavljam dalje ‘šlihtanje’ za ovu nedelju. 😉 😀

    veliki pozdrav 🙂

    Одговори

Постави коментар