„Noć muzeja“ – noć za pamćenje!

15. 05. 2010. godine održana je sedma po redu „Noć muzeja“. Osnivač   Ana Jovanović je  izjavila na konferenciji za novinare u Beogradu da smo po broju lokacija na kojima se manifestacija održava druga država u Evropi, iza  Francuske.  40 gradova u Srbiji u 150 kulturnih institucija je imalo priliku provesti jednu divnu noć u našim muzejima sa zanimljivim programima i pogledati zanimljive muzejske eksponate.

Uvodna reč i predstavljanje Godišnjaka –  Dragan Radojević, kustos,  arheolog GMS i urednik Godišnjaka.

„Noć muzeja 2010“  otvorio je Zoran Miler, Zamenik predsednika Skupštine grada

Zbog velike gužve nisam bila u mogućnosti slikati veliki broj eksponata, što mi je zaista žao. U prizemlju,   jedino što sam uspela slikati bez da mi se neko ušetao i u momentu stao ispred aparata je „Bronzani mač iz Doroslova“, dužine 57, 4 cm., kasno bronzano doba,  sa jezičastom drškom i dva ispupčenja u vidu roga na gornjem delu i proširenim profilisanim delom za utvrdjivanje sečiva za korice mača.  Koliko sam saznali kako na licu mesta tako i iz Godišnjaka on je jedini eksponat pronadjen na tom lokalitetu ( u neposrednoj blizini lokaliteta Ćelpedf).

U našem Gradskom muzeju čuvaju se i 19  rimskih opeka sa žigom. Deset krovnih i devet zidnih. 2 su doneta iz Begeča. Za neke od njih se pretpostavlja da su  sa teritorije Batine i Bačkog Monoštora. Sve su one proizvodi ciglarskih radionica Legija II Adiutrix i VI Herculia, koxorte II Asturumet  et Callaecorum, koxorte VII Breucorum, civium Romanorum i privatne radionice Firminus.

U okviru programa „Pre i posle“ obeležena je stogodišnjica prve velike srpske umetničke i vajarske izložbe (1910. god.), organizovana od  Dobrotvorne zadruge Srpkinja Somborkinja.

Pored toga i 100-godišnjica od smrti Dr. Laze Kostića. Zadnih  15 godina svog života proveo je u Somboru. Bio je predsednik Srpske čitaonice u Somboru. Družio se sa mnogim uglednim ličnostima kao što su Nikola Tesla, dr. Radivoj Simonović, Urošom Predićem i drugi. Umro je u Beču 09. 12. 1910 godine, a sahranjen u Somboru 11. 12. 1910. godine.

Program „Pre i posle“ mi se posebno svideo. Dočekali su nas kostimirani glumci Dramskog studija u Somboru.

Nakon toga sam prvo obišla celu postavku izložbe. Postaviću par slika, pa prošetajmo zajedno. Nadam se da će Vam se svideti kao i meni.

U divnom  ambijentu i uz  prigodnu muziku vratili smo se u prošlost. Pravi način za sačuvati je od zaborava.

Kostimirani glumci su  citirali  dr Lazu Kostića i druge znamenite ličnosti.

Predstavila se i Mr Vesna Ivkov etnomuzikolog, prof. na muzičkoj akademiji u Novom Sadu koja je otpevala nekoliko pesama sa početka veka, medjutim na moju veliku žalost baterija se ispraznila i nisam mogla zabeležiti slikom taj izuzetan dogadjaj.

Par sati koje sam provela u našem muzeju su prošli zaista brzo. Ne mogu a da ne napomenem da je sa mnom  bio moj suprug i prijateljica sa svojim suprugom. Ovako zajedno, u prekrasnom društvu, još lepšem ambijentu,  ovo veče će mi ostati  zauvek u sećanju. Naš muzej zaista zna kako „sačuvati od zaborava“.

11 responses to this post.

 1. Posebno sam vezana za Lazu Kostića i Sombor . . . mogu samo da ti kažem da mi se grlo steglo . . . a vidim da vam je bilo prelepo, u šta, pored takvog društva, nisam mogla ni sumnjati. Hvala što si nam prenela deo atmosfere 🙂

  Одговор

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Marija Spasojević, Vera Mladjan. Vera Mladjan said: Novi blog post "„Noć muzeja“ – noć za pamćenje!" http://bit.ly/dzktC7 #verkic […]

  Одговор

 3. Zanimljivo, mi nismo imali predstave! Damn! 🙂

  Одговор

 4. Fantastično 🙂 Oduševila si me, odmah sam na Facebook linkala post 🙂

  Znaš, u Zenici, gradu koji je po broju stanovnika bar duplo veći od Sombora i koji ima super novi i moderan muzej – nije nikad organizovana Noć muzeja 😦

  Mašta zaista može svašta, kad se ujedini sa znanjem i voljom 😉

  Одговор

  • Posted by verkic on 17. маја 2010. at 22:58

   Probajte se organizovati. Nikada nije kasno da se počne sa jednom lepom tradicijom. Znaš i sama, malo volje i mnogo rada uz dobru organizaciju i sve se može 😉

   Одговор

 5. Predivna akcija u kojoj trajemo već sedmu godinu. Iskreno, mislim da je jedna noć godišnje malo za ovako nešto, ali od nečeg se mora poći. Sjajne slike, Verkić. 🙂

  Одговор

 6. Posted by Mirko on 17. маја 2010. at 23:18

  Bilo je divno, i nadam se da sam uspeo da ozivim Nikolu Teslu. 🙂 Mislim da smo mi glumci iz Dramskog studija odradili odlican posao, ali naravno-nista bez vas!

  Pozdrav.

  Одговор

  • Posted by verkic on 17. маја 2010. at 23:24

   Mirko naravno. Svi ste bili divni. Uživali smo!
   Možda sam malo više trebala napisati o svima Vama a ne samo „Dočekali su nas kostimirani glumci Dramskog studija u Somboru.“, ali sve se da ispraviti. 🙂 Pozovite me, moji prsti su uvek spremni na tastaturi 😉

   Одговор

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: